Historie

Historie van fietsclub ’t Verzetje uit Waspik

Een praatje tijdens Waspikse kermis tussen 2 wijkbewoners uit de Binnenbijster, beiden fanatiek toerrijders,  te weten  Frie Langermans en Jan van Dongen, vormde het begin van fietsclub ’t Verzetje. Ze besloten om sámen te gaan fietsen i.p.v. ieder voor zich en  in het  voorjaar van 1989 trokken ze er voortaan elke zondag  op uit.

Nu kan het best gezellig zijn om met z’n tweeën over Brabants wegen te rakken, maar met wat méér liefhebbers is het nóg gezelliger, dus vroegen Jan en Frie aan wat dorpsgenoten die ook ieder voor zich op de racefiets recreatief bezig waren,  zich aan te sluiten en zo ontstond  na  2 jaar ’n groep van 12 personen die  vanaf de eerste zondag ná carnaval t/m de laatste zondag van oktober, twee keer per week met z’n allen erop uit trokken. De leden uit die beginperiode naast Frie en Jan: Piet Boons, Bert Schapers, Jan van Riel, Ad van Oversteeg, Laurens de Graauw, Joseph Boons, Jan Boons , Jos van Dongen, Peter Verschure  en Theo Montens.

Fietsen op zondagmorgen én woensdagavond was niet alleen afzien tussen  de smalle bandjes maar ook gezelligheid stond hoog in het vaandel en vanaf het begin werd afgesproken dat   “samen uit samen thuis” het devies zou zijn bij ’t Verzetje zoals de fietsclub inmiddels was gaan heten.

Al in het tweede jaar van het bestaan van ’t Verzetje ontstond de interesse om deel te gaan nemen aan georganiseerde toertochten en zo werd er ingeschreven voor o.a. Luik- Bastenaken Luik, de Amstel Goldrace en meer van deze  krachtmetingen van vaak meer dan 200 km, waarbij de “Verzetters”  op diverse  plaatsen in het traject werden aangemoedigd door familie of vrienden. Altijd was er na afloop van weer z’n monstertocht het gezellig samen zijn waarbij de dag nog ’ns werd doorgenomen en naarmate de avond vorderde de opgedane belevenissen almaar straffer werden. Ook kreeg ’t Verzetje het voor elkaar kledingsponsoren voor zich te winnen en de eerste  daarvan was autobedrijf van Eersel  die de voltallige club voorzag van shirts zodat er in dezelfde kleding gefietst kon worden. Omdat de  rest van de familieleden van de fietsclub altijd erg betrokken was werd er  jarenlang in het voorjaar ‘n “weekendje fietsclub” georganiseerd; er werd  ’n camping uitgezocht  in een omgeving waar goed gefietst kon worden en dan trokken de fietsers met hun gezin erop uit om zo met z’n allen ’n fijn en sportief  wekend te beleven dat weliswaar in het teken stond van het fietsen maar waar ook volop ruimte was voor nóg meer ontspanning. Zo  tussen 1990 en 2000 kwam het voor dat er tussen de 40 en 50 Waspikkers ergens in Limburg of de Belgische Ardennen verzameld waren voor  onvergetelijke weekenden.

Er is tot op de dag van vandaag bij ’t Verzetje géén officieel bestuur, echter wel iemand die de financiën op orde houdt want vanaf het begin wordt er contributie betaald door de leden zodat bijv. kleding kan worden aangeschaft én niet te vergeten kan worden gespaard  voor de  jaarlijkse feestavond die gehouden wordt op de laatste zaterdag van oktober om samen met de echtgenotes van de  club op feestelijke wijze het seizoen af te sluiten.

Het verloop van leden bij ’t Verzetje is niet groot, vele leden blijven jaren de club trouw en bovendien wil de club beslist niet groter worden om zo m.n. de veiligheid van de fietstochten te optimaliseren want ook hier zijn afspraken over gemaakt: fietsen op het fietspad, stoppen bij stoplichten en vriendelijk tegen medeweggebruikers.

Vandaag de dag telt ’t Verzetje 9 leden, te weten Peter vd Heijkant, Wim van Oorschot, Peter Verschure, Ad van Oversteeg, Joseph Boons, Fred Hooijmaijers, John de Jong, Marcel Verboven en Jan Boons.

Nog jaarlijks wordt er tijdens het fietsseizoen op zondag met elkaar gefietst (door de week 1 à 2x individueel), wordt er deelgenomen aan diverse toertochten en wordt er ’s zondags na de tocht op toerbeurt  bij iemand koffie gedronken én organiseert de club één keer in de twee jaar ’n toertocht van 100 km voor Waspikse en oud-Waspikse fietsliefhebbers  met na afloop ’n gezellig samenzijn met als doel de saamhorigheid onder fietsend Waspik nóg meer te vergroten.

Overigens, diegene die op zondagmorgen mee wil fietsen is van harte welkom. Start 9:00 uur op de brug Schoutstraat/Binnenbijster.

Knielend v.l.n.r. Peter Verschure, Laurens de Graauw, Frie Langermans, Jan van Riel

Staand v.l.n.r. Jan van Dongen, Jan Boons, sponsor Hans v Eersel, Bert Schapers, Ad v Oversteeg, Joseph Boons, Piet Boons